Дієта при панкреатиті

Харчування при панкреатиті – що можна їсти?
Спеціальна дієта при панкреатиті має стати нормою життя. Запалена підшлункова залоза не може впоратися з великими навантаженнями й виділяти необхідні для травлення ферменти. Це означає, що її потрібно максимально розвантажити. Якщо цього не зробити, орган буде руйнуватися, що може призвести до смерті.

Основні рекомендації з харчування при цій хворобі можна отримати в лікаря. У клініці Біляка доктора створюють пацієнтам індивідуальні план. Усе залежить від форми захворювання, ступеню ураження підшлункової залози. Але є загальні рекомендації – потрібно змінити принцип харчування та дотримуватися дієти № 5.

Основні принципи

Дієта при хронічному панкреатиті потребує дробового харчування. Тобто, потрібно їсти кожні 2-3 години невеликими порціями. Виходить, замість 3 разів людина приймає їжу 5-6 разів на день, по 300 грамів. Це знижує навантаження на травну систему.

Також є 5 основних правил, яких потрібно дотримуватися:

  1. Питний режим. Їду запивати не потрібно. Замість цього краще пити воду за 20 хвилин до прийому їжі й через 1 годину після неї. Добова норма води складає 2-3 літри.
  2. Температурний режим. Їжте теплі страви. Так підшлункова не дратуватиметься гарячим або холодним.
  3. Способи приготування. Варіть, готуйте на пару, запікайте – що завгодно, тільки не смажте.
  4. Консистенція. Харчування при панкреатиті має бути максимально щадним. Продукти потрібно подрібнювати, особливо при загостреннях хвороби.
  5. Сольовий режим. Не пересолюйте їжу. Добова доза солі не повинна перевищувати 5 грам.

На цьому обмеження не закінчуються. Хворому доведеться повністю переглянути раціон – виключити продукти, що руйнують тканини підшлункової залози, й додати те, що підтримує її.

Чого не можна їсти?

Із запаленням підшлункової залози краще не жартувати, ця хвороба заважає нормально жити та навіть призводить до смерті. Тому важливо свідомо підійти до раціону. Це – основа лікування, без якої прийом ліків може просто не спрацювати. Проте, грамотна дієта при панкреатиті хронічному переводить хворобу у стадію ремісії, тому вона практично не турбує хворого.

Щоб домогтися успіхів у лікуванні, виключіть з раціону такі продукти:

  • алкоголь – руйнує клітини підшлункової залози;
  • бобові (горох, квасоля) – викликають здуття й метеоризм;
  • жирні сорти м’яса та риби – свинина, сало, гусак, качка, баранина, сьомга, скумбрія, лосось перевантажують підшлункову залозу;
  • жирні молочні продукти – викликають процеси бродіння у травній системі;
  • тваринні жири – складно перетравлюються, можуть викликати блювоту;
  • солодощі – дратують підшлункову залозу, викликають бродіння;
  • овочі з грубою клітковиною – білокачанна капуста, перець, баклажани провокують здуття;
  • гострі соуси, прянощі, соління й маринади – дратують підшлункову;
  • гриби – важко перетравлюються;
  • свіжий хліб та здоба – провокують бродіння та здуття.

Також лікувальна дієта при хронічному панкреатиті забороняє їсти горіхи та сухофрукти, кислі фрукти, пшеничну крупу, цибулю й часник. Забороняється будь-який фастфуд. З напоїв під забороною газованої води, кави, міцний чорний чай, какао, солодкі та кислі фруктові соки.

Дивлячись на цей список обмежень, багато хто впадає у відчай. В них народжується справедливе запитання: а що ж тоді можна? Насправді, з голоду ви не помрете – їсти можна дуже багато продуктів.

Панкреатит: що можна їсти?

До раціону повинні входити:

  • Овочі – буряк, брокколі, картопля, селера, авокадо, морква, кабачки, брюсельська капуста, огірки, гарбуз.
  • Нежирні сорти м’яса – куряча грудка, індичка, телятина, кролик.
  • Риба – минтай, хек, тріска, судак, окунь.
  • Деякі крупи – вівсяна, манна, рисова, гречана.
  • Які фрукти можна їсти при панкреатиті – печені груші і яблука.
  • Хліб – дозволяється у вигляді житніх сухариків.
  • Нежирні молочні продукти – 1% -ний сир, кефір, кисле молоко, легкі сири.

З напоїв дозволені деякі соки (гарбузовий, морквяний, абрикосовий), компоти, відвар шипшини, зелений та трав’яний чай.

Тим, хто не мислить свого життя без десертів, дієта при панкреатитах дозволяє деякі корисні солодощі. Можна робити фруктово-ягідні муси та желе, пастилу, пюре. Також дозволяється з’їсти трохи зефіру та нездобного печива. Але все це їдять у малих кількостях.

Як бачите, є можна багато, і скласти з дозволених продуктів раціон – не проблема. Він цілком може бути повноцінним та різноманітним, і навіть смачним. Наведемо кілька прикладів меню.

Меню при панкреатиті

День 1.

  • Сніданок. Робимо омлет з яєчного білка, укладаємо його на підсушений хлібний тост, додаємо половинку авокадо. Запиваємо все яблучним компотом.
  • Перекус. Запечене яблуко.
  • Обід. На перше – гарбузовий суп з селерою та 1 ложкою нежирної сметани. На друге – парова котлетка з індички.
  • Перекус. Запечений буряк.
  • Вечеря. Філе нежирне риби, приготоване на пару. Гарнір – відварені овочі.
  • Перекус. Стакан кефіру.

Маленька порада: лікувальна дієта при панкреатиті буде не такою нудною, якщо підключити фантазію та стильно прикрасити страви. Використовуйте мікрогрін, листя салату та іншу зелень. Хваліться своїми стравами у соцмережах – так ви будете мотивувати інших харчуватися правильно.

День 2.

  • Сніданок. Розварена вівсяна каша. Легкий трав’яний чай.
  • Перекус. 150 г нежирного сиру.
  • Обід. Парові телячі фрикадельки з гарніром із запечених кабачків.
  • Перекус. Стакан фруктового киселю.
  • Вечеря. Сирна запіканка.

Маленький порада: заведіть щоденник харчування, вписуйте туди все, що було з’їдено за день, з огляду на грами та калорії. Додавайте до кожного дня свої відчуття – чи болів живіт, чи була важкість тощо. Тоді ви зможете зрозуміти, як працює дієта при загостренні хронічного панкреатиту, чи дає полегшення.

День 3.

  • Сніданок. Бутерброди з сухих галет і нежирного сиру. Запити відваром шипшини.
  • Перекус. Баночка фруктового пюре з дитячого харчування.
  • Обід. На перше – суп-пюре з цвітної капусти. На друге – курячі фрикадельки з броколі.
  • Перекус. Вінегрет без солоного огірка, заправлений оливковою олією.
  • Вечеря. Рибні тефтелі та картопляне пюре.
  • Перекус. Сирний пудинг.

Ти, чиєю нормою життя стає правильне харчування при хронічному панкреатиті,  живуть комфортно та активно. При цьому багатьом вдається скинути зайву вагу, відчути легкість та прилив сил. Збережіть собі дозволені продукти й меню, щоб не втратити!